LED

07-06-2018 | LED scherm begrippen

LED is een afkorting voor en staat voor de Engelse woorden: Light-Emitting Diode. In het Nederlands: licht uitstralende diode. Tegenwoordig is dit woord in het Nederlands zo ingeburgerd dat we ons er niet meer bewust van zijn dat het een afkorting (acroniem / letterwoord) is.

 

LED verlichting werkt op basis van een diode

 

Diode

De werking van LED is gebaseerd op een diode. Een diode is gemaakt van twee geleidende materialen die naast elkaar liggen. Op het moment dat er stroom door de schakeling loopt, ontstaat er een spanningsverschil tussen beide materialen waardoor er elektronen gaan overspringen van het ene materiaal naar het andere. Door dit overspringen, ontstaat er licht. De kleur van het licht dat de LED afgeeft wordt bepaald door het soort materiaal waaruit de LED is opgebouwd.

 

Uitvinding van LED

De Russische radiotechnicus Oleg Vladimirovitsj Losev gebruikte in de jaren ’20 diodes om in radio-ontvangers. Hij ontdekte dat deze diodes licht afgaven als er stroom doorheen ging. In 1927 werden zijn ontdekkingen beschreven in een Russisch tijdschrift. In 1962 hebben vier onafhankelijke onderzoeksgroepen uit Amerika de uitvinding naar een hoger niveau getild.

 

LED scherm

Op de LED schermen van LEDimpact zitten vele kleine LED lampjes die door een computer systeem worden aangestuurd om een afbeelding / bewegend beeld te vormen.
Voordelen van LED verlichting:

  • Zuinig energie verbruik (beter voor milieu)
  • Lange levensduur
  • Heldere kleurweergave
× Chatten? Available from 08:00 to 16:30 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday